Ana SayfaKürsüSosyalizmin Üçüncü Dalgası

Sosyalizmin Üçüncü Dalgası

Çeviri: Mehmet Yücel

*

Yang Ping (杨平) Çin’in çağdaş ideolojik ve kültürel topluluğunda önde gelen bir akademisyen ve editördür. 1993 yılında, liberalizmin Çin ideolojisi ve kültürü üzerindeki etkisine karşı çıkan önemli bir dergi olan Strategy and Management‘ı (战略与管理) kurmuştur. Yang Ping, 2008 yılında da, sosyalizm bayrağını tutarlı bir şekilde korurken Çin toplumunun temel değer sisteminin inşasına odaklanan bir dergi olan Wenhua Zongheng‘i (文化纵横) kurdu. Dergi geçtiğimiz on beş yıl içinde Çin’in en önemli düşünce platformlarından biri haline geldi.

“Sosyalizmin Üçüncü Dalgası” (社会主义的第三次浪潮) ilk olarak Wenhua Zongheng (文化纵横), sayı no. 3’te (Haziran 2021) yayınlandı.

*

Kapitalizm Büyük Bir Krizle Karşı Karşıya

2008 mali krizi ve küresel COVİD-19 salgını, kapitalizmin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu açıkça ortaya koydu. Küresel ekonomi uzun süreli durgunluk ve gerileme, yaygın işsizlik, derin servet eşitsizlikleri, aşırı borç ve varlık balonları yaşadı. En trajik olanı ise buna önemli miktarda insan hayatının kaybının eşlik etmesiydi. Küresel kapitalizmin mevcut krizi, Büyük Buhran’dan (1929-1933) bu yana en büyük ve en şiddetli krizdir.

Bu kriz içerisinde kapitalizmin −piyasa, teknolojik ve ekolojik− sınırları giderek daha belirgin hale geldi. Birincisi, yeni pazarlar ve kâr kaynaklarının azalması, sermaye birikiminin itici gücünün azalmasına yol açtı. İkincisi, krize dayalı teknolojik inovasyon aktif kalsa da, bu tür inovasyonların faydaları giderek daha az sayıda kişinin elinde yoğunlaşıyor ve insanların büyük çoğunluğunu mevcut kapitalist sistem içinde marjinalleştiriyor. Üçüncüsü, çevresel kapasitesi sınırlarına kadar zorlandığından, Yerküre’nin ekosistemi, kapitalist üretim biçimleri ve yaşam tarzlarının kendisine dayattığı baskıları artık kaldıramaz.

Kapitalist krizleri çözmek için kullanılan geleneksel yöntemler, mevcut krizde birer birer başarısızlığa uğradı. Neredeyse kırk yıllık neoliberalizmin ardından, kapitalist hükümetler bir kamu harcama kriziyle karşı karşıyadır −özel sermayeyi canlandırmak ve yapısal ekonomik reform için yaptıkları baskı, asgari sosyal refah seviyelerini koruma ihtiyacıyla çelişmektedir. Niceliksel genişleme politikaları defalarca muazzam varlık balonları ve borç sarmalları yaratarak zaten ciddi olan servet eşitsizliklerini daha da kötüleştirdi.

Bu kriz altında, Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı öncesi küresel kapitalist manzarayı karakterize eden pek çok özellik yeniden canlandı: popülizmin, militarizmin ve faşizmin büyümesi; iç toplumsal bölünmelerin yoğunlaşması; uluslar arasında düşmanlığın ve sıfır toplamlı rekabetin artması ve küreselleşmeden kurtulma ve blok politikalarına yönelik eğilimler. Uluslararası gerilimler arttıkça yeni bir küresel savaş olasılığı da artıyor.

Krizler savaşları, savaşlar da devrimleri tetikler. Bu, kapitalist sistemin tarihinde tekrarlanan bir tema olmuştur. Yirmi birinci yüzyılın üçüncü on yılında, bu büyük krizin ortasında, kapitalizm köklü reformlar gerçekleştirip krizi aşabilecek mi? Yoksa bu, kapitalizmin nihai ölümüne doğru ilerleyen ‘Çernobil anı’ mı?

Tarih bir kez daha kritik bir dönemece geldi.

Sosyalizmin Üç Dalgası

Kapitalizmin bir eleştirisi ve ona karşı bir hareket olarak sosyalizm, her zaman kapitalizmin yanında var olmuş, güçlü bir denge ağırlığı görevi görmüş ve sürekli olarak kapitalizmi aşmak ve onun yerine geçmek için alternatif yollar aramıştır. Birinci Enternasyonal’in (1864-1876) doğuşundan bu yana, küresel sosyalist hareket üç büyük dalga yaşadı.

İlk dalga on dokuzuncu yüzyıl Avrupa’sında, Avrupa işçi hareketinin yavaş yavaş bir varoluş durumundan kendinin farkında olma durumuna geçmesiyle ortaya çıktı. Bu dönemin ana özellikleri arasında Marksizmin doğuşu, uluslararası işçi örgütlerinin kurulması ve 1871 Paris Komünü gibi sosyalist bir devrimi gerçekleştirmeye yönelik ilk girişimler yer alıyordu. Sosyalizmin ilk dalgası, sosyalizmin siyasi uyanışını ve bilincini teşvik etti. İşçi sınıfı ve çeşitli ülkelerde işçi sınıfı siyasi partilerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Ancak bu dalga sırasında henüz sosyalist bir devlet biçimi ortaya çıkmayacaktı.

İkinci dalga, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle 1917 Ekim Devrimi’yle başladı ve 1989’dan 1991’e kadar Sovyetler Birliği’nin ve Doğu Avrupa’daki komünist devletlerin dağılmasına kadar sürdü. Devletler ilk olarak Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra ise Çin, Küba, Kore, Vietnam ve başka yerlerde ortaya çıktı. Bu ülkeler hep birlikte küresel bir sosyalist sistem veya kamp oluşturdular. Bu devlet sistemine ek olarak, Soğuk Savaş sırasında uluslararası sosyalist hareketin büyük bir bölümü Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki ulusal kurtuluş hareketlerinde yoğunlaşmıştı; bunların çoğu sosyalist olarak tanımlanıyordu ya da önemli ölçüde sosyalizmden etkilenmişti. Dolayısıyla ikinci dalga sosyalizmin iki temel özelliği, kamu mülkiyetinin ve ekonomik planlamanın yaygınlaştığı sosyalist devlet biçiminin ortaya çıkışı ve ulusal kurtuluş hareketleriydi.

Soğuk Savaş’ın sona ermesinin ardından sosyalizm önemli küresel gerilemeler yaşadı. Ancak buna rağmen yeni bir dalga ortaya çıkacaktır. Çin’in 1970’lerin sonlarında reform ve dışa açılmaya başlamasıyla oluşmaya başlayan üçüncü dalga, Sovyetler Birliği’nin ve Doğu Avrupa’daki komünist devletlerin dağılmasının ardından yaşanan şiddetli şoklara ve sınavlara dayanmayı başardı. Sosyalizm dünya çapında düşük bir noktadayken Çin, sosyalizme bağlı kalmayı sürdürdü, aynı zamanda reform ve açılım peşinde koştu ve yavaş yavaş Çin özelliklerine sahip sosyalizm olarak bilinen bir yolu keşfetti. Çin’e özgü sosyalizmin temel özelliği, piyasa ekonomisinin sosyalist sisteme dahil edilmesi ve yavaş yavaş sosyalist piyasa ekonomisinin oluşturulması olmuştur. Bugün, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sadece otuz yıl sonra, Çin’e özgü sosyalizm hızlı bir yükselişe geçerek dünya düzenini ve insanlığın geleceğini yeniden şekillendiren önemli bir güç haline geldi. Her ne kadar bu sosyalizm dalgası hâlâ başlangıç aşamasında olsa da, şimdiden önemli bir etki yaratmış ve küresel ilgiyi üzerine çekmiş, bağımsız bir kalkınma yolu izlemek isteyen ülkelere yeni seçenekler sunmuş ve kapitalizmin ‘tarihin sonu’na işaret ettiğini iddia edenlere güçlü bir meydan okuma oluşturmuştur.

Sosyalizmin İkinci Dalgasının Sınırlamaları

Sosyalizmin üçüncü dalgasının mevcut gerçekliğini ve gelecekteki beklentilerini değerlendirmeye devam etmeden önce, ilk olarak sosyalizmin ikinci dalgasına yeniden bakmalı ve onun gerilemesinin nedenlerini anlamalıyız.

1917’deki Ekim Devrimi ve 1949’daki Çin Devrimi ile sosyalizm dünyayı kasıp kavurdu; yalnızca kapitalizme ciddi bir tehdit oluşturan bir devletler kampı oluşturmakla kalmadı, aynı zamanda Asya’nın, Afrika’nın ve Latin Amerika’nın geniş Üçüncü Dünyasında bir ulusal kurtuluş hareketleri dalgasını ateşledi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki on yıllarda kapitalist dünya sistemi istikrarsız bir durumdaydı. Sosyalizm dünya çapında yayıldıkça, sosyalist ülkeler Sovyet tarzı planlı ekonomileri ve kamu mülkiyeti sistemlerini geniş çapta uygulamaya koydular, sanayileşmenin ilk aşamasını gerçekleştirdiler ve sosyalist ulusal ekonomik sistemler kurdular.

Ancak Sovyet tarzı planlı ekonomi ve saf kamu mülkiyeti modelinin birçok ciddi dezavantajı vardı. Birincisi, planlanan ekonomik sistemin sosyal ve ekonomik kaynakları etkili ve esnek bir şekilde tahsis edememesi, bunun sonucunda reel ekonomiden gelen göstergelere yeterince cevap veremeyen katı ve çarpık bir ulusal ekonomik sistemin ortaya çıkmasıydı. İkincisi, saf kamu mülkiyeti ve eşitlikçi dağıtım sistemi, orta ve mikro düzeyde emek için yeterli teşvik mekanizmalarından yoksundu; bu da işletmeler ile işçiler arasında yapıcı rekabet ve baskının olmamasına yol açıyor ve genel olarak düşük düzeyde bir ekonomik verimlilikle sonuçlanıyor. Üçüncüsü, özel ve meta ekonomilerinin kısıtlanması ve ortadan kaldırılması değer yasasını ihlal etti ve toplumsal üretici güçlerin gelişme aşamasını aştı. Bu, ekonomik ve sosyal yaşamın karmaşık ihtiyaçlarının karşılanmasında ve insanların yaşam kalitesinde önemli iyileştirmelerin gerçekleştirilmesinde uzun vadeli, sistematik bir başarısızlığa yol açtı. Son olarak, zamanla, Sovyet tarzı planlama ve ekonomik yönetim, bürokratiklik ve dogmatizm ile karakterize edilen, teknolojik ilerleme ve örgütsel yeniliğe karşı duyarlılık ve yanıt verme eksikliği ile karakterize edilen, giderek daha içe dönük ve kapalı bir sistemin gelişmesine yol açtı.

Sosyalizmin ikinci dalgasının 1980’ler ve 1990’larda yaşadığı önemli gerilemeler kısmen kapitalist dünya sisteminin gücü ve sosyalist kampın parçalanması gibi dış faktörlere atfedilebilirse de, nihayetinde sosyalist ülkelerdeki yetersiz ekonomik ve sosyal işletim sistemleri ve kurumsal mekanizmalar temel belirleyici faktörlerdi. Bu iç sistemlerin sürdürülemezliği, Sovyetler Birliği’ndeki dramatik değişimlerin yanı sıra Çin’in reform ve dışa açılma yönündeki değişimini de tetiklemiştir.

Çin’e Özgü Sosyalizm ve Üçüncü Sosyalizm Dalgası

Reform ve dışa açılmanın sürekli ilerlemesiyle birlikte, Çin’e özgü sosyalizm, hem geleneksel Sovyet tarzı sosyalizmden hem de klasik serbest piyasa kapitalizminden farklı bir kalkınma yolu olarak şekillendi. Çin’in gelişim yolu ve teorileri emin adımlarla dünya sahnesine çıkıyor. Çin’e özgü sosyalizm, her ne kadar, statik bir model olmasa ve Çin’in uygulamaları sürekli deneylerden geçse de, kırk yıldan fazla süren araştırmaların ardından altı temel özellikle tanımlanabilir.

İlk olarak, üretici güçlerin geliştirilmesine öncelik verilmiştir. Çin özelliklerine sahip sosyalizm, kapitalizmin makul ekonomik biçimlerinden ders almaya cesaret eder ve özel ekonominin gelişmiş üretici güçlerin hızlı gelişimini teşvik edecek şekilde gelişmesine izin verir. Aynı zamanda, devlet mülkiyetindeki ekonominin gelişimi kilit sektörlerde stratejik olarak planlanmış, özel ekonomi ile tamamlayıcı bir ilişki oluşturularak karma mülkiyet yapısı oluşturulmuştur.

İkincisi, Çin, yavaş yavaş sosyalist bir piyasa ekonomik sistemi kurmak için sosyalist ekonomik temelinin ve üretim ilişkilerinin piyasa ekonomisiyle yakın entegrasyonunu teşvik etti.

Üçüncüsü, Çin küresel kapitalist sisteme açılıp onunla bütünleşirken her zaman ulusal egemenliği korumaya ve Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) sosyalist doğasının devamını sağlamaya odaklandı. Çin, piyasa ekonomisi geliştirme talepleri nedeniyle kapitalizme sapma riskine karşı tetikte olmayı sürdürüyor.

Dördüncüsü, Çin, sosyal adalet ve eşitsizlikle ilgili sorunları kalkınma yoluyla çözmeye çalıştı. Kalkınma, zenginliğin artmasına neden olabilir, ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu zenginlik aynı zamanda toplumsal bölünmelerin artmasına da yol açabilir. Bu toplumsal bölünmeleri ve eşitsizlikleri çözecek toplumsal zenginliği ve maddi temeli yalnızca daha fazla gelişme üretebilir. Çin’e özgü sosyalizmde kalkınma, sosyal adalet konularını ele almanın birincil yolu olurken, diğer yöntemler ikincil olmuştur. Bu, katı ve herkese uyan tek boyutlu yaklaşımlar yerine dinamik, proaktif önlemleri gerektirdi.

Beşincisi, devlet aynı zamanda sosyalist piyasa ekonomisindeki servet eşitsizliğini dengelemek için bir dizi başka tedbire de başvurmuştur. Marjinalleştirilmiş grupları piyasa ekonomisine dahil etmek ve hedefe yönelik çabalarla yoksulluktan kurtulmalarına yardımcı olmak için büyük ölçekli yoksulluğu azaltma kampanyaları yürütülmektedir. Buna ek olarak, eşleştirilmiş yardım uygulaması, az gelişmiş bölgelere kaynak ve yardım aktarmak için gelişmiş bölgeleri, kamu kurumlarını, işletmeleri ve diğer aktörleri yoksul bölgelere bağlar. Bu arada, bölgesel eşitsizlikleri gidermek amacıyla, daha gelişmiş doğu bölgelerinden az gelişmiş orta ve batı bölgelerine yapılan transfer ödemeleri, mali gelir ve harcama kapasitesindeki boşlukların tamamlanmasına yardımcı oldu. Özel mülkiyetin kutsal kabul edildiği ve seçim süreçlerinin yalnızca egemen sınıfın kazanılmış çıkarlarını desteklediği kapitalist ülkelerde bu tür önlemlerin uygulanması şöyle dursun, hayal edilmesi bile zordur.

Altıncısı, ÇKP toplumun belirli kesimlerinin dar çıkarlarına bağlı değildir. Bu konumu sürdürmek için ÇKP’nin sermayenin sızmasından ve kontrolünden uzak kalması, ayrıca popülizmin ve katı eşitlikçiliğin etkilerinin üstesinden gelerek ekonomik canlılık ile sosyal eşitlik arasında dinamik bir denge kurması gerekiyor.

Sosyalizm ile Piyasa Ekonomisi Arasındaki İlişki

Tarih, sosyalizmde piyasa ekonomisini yapay olarak ortadan kaldırmanın imkânsız olduğunu göstermiştir. Geleneksel Sovyet tarzı sosyalizmin sınırlamaları ve nihai başarısızlığı bunun kanıtıdır.

Piyasa ekonomisi eski bir ekonomik biçimdir, ve arz ve talep yasası insanın ekonomik davranışını kendiliğinden düzenler. Feodalizm, kapitalizm ve sosyalizmle birleştirilebilir. Birleşimin derecesi toplumsal ürün fazlasına bağlıdır. Genel olarak, fazlalık ne kadar büyük olursa, piyasa ekonomisi de o kadar gelişmiş olur. Deng Xiaoping’in dediği gibi, ‘Sosyalizm ile piyasa ekonomisi arasında temel bir çelişki yoktur. Sorun, üretici güçlerin nasıl daha etkili bir şekilde geliştirileceğidir’.[1] Benzer şekilde, ‘Planlı bir ekonomi sosyalizme eşdeğer değildir, çünkü kapitalizmde de planlama vardır; piyasa ekonomisi kapitalizm değildir çünkü sosyalizmde de pazarlar vardır. Planlama ve piyasa güçlerinin her ikisi de ekonomik faaliyeti kontrol etmenin araçlarıdır’.[2]

Modern bir piyasa ekonomisinin hareketinde sermaye ana aktördür. Sermayenin ikili bir doğası vardır: piyasa ekonomisinde kaynak tahsisi için en etkin güçtür, ancak aynı zamanda piyasayı manipüle edebilir ve tekelleştirebilir. Fransız tarihçi ve Annales tarih okulunun önde gelen akademisyenlerinden Fernand Braudel, piyasa ekonomisinin kapitalizmle bir tutulamayacağını savunmuştur. Braudel’e göre piyasa ekonomisi ‘gerçekten de büyük bir bütünün yalnızca bir parçasıdır. Çünkü piyasa ekonomisi, doğası gereği üretim ve tüketim arasında bir bağlantı rolü oynamaya indirgenmiştir ve on dokuzuncu yüzyıla kadar, altında uzanan günlük yaşam okyanusu ile onu bir kereden fazla yukarıdan manipüle eden kapitalist mekanizma arasında az ya da çok kalın ve dirençli, ancak bazen çok ince bir katmandan ibaretti.[3] Braudel, piyasa ekonomisinden farklı olarak, ‘kapitalizmin zirvede sürdürülen ya da zirveye ulaşmak için çabalayan ekonomik faaliyetleri tanımlamak için mükemmel bir terim olduğunu’ yazmıştır. Sonuç olarak, büyük ölçekli kapitalizm, maddi yaşam ve tutarlı piyasa ekonomisinden oluşan alttaki çift katmana dayanır; yüksek kâr bölgesini temsil eder.[4] Modern kapitalizmin hâkim olduğu günümüz küresel piyasa ekonomisinde, kapitalizme direnen iç güçler ortaya çıkmaya devam etmekte, ekonomik ve sosyal eşitlik talepleri ve hareketleri doğmaktadır. Bu hareketler, kapitalizmin eşitsizliklerini gidermek ve üstesinden gelmek için sosyalizme yönelecek ve sosyalizmi savunacaktır. Dolayısıyla sosyalizm de piyasa ekonomisinin içsel bir gücü, kapitalizme doğal olarak karşı çıkan organik bir bileşenidir.

Sermayenin yanı sıra hükümet de modern piyasa ekonomisinde bir diğer önemli aktördür. Hükümet, piyasa toplumunun düzen ve kural talebinin bir ürünüdür. Onun varlığı piyasaya dayatılan bir dış güç değil, piyasa ekonomisinin içsel bir gereğidir. Hükümetin olmadığı bir piyasa toplumunda bile loncalar ve ticaret odaları gibi yarı-devlet kurumları ortaya çıkacaktır. Hükümet, piyasa ekonomisini düzenlemenin ve yönetmenin yanı sıra, özellikle gelişmekte olan ülkelerde piyasa ekonomilerinin ilk aşamalarında sıklıkla piyasayı teşvik eder ve geliştirir. Aslında hükümet sıklıkla piyasa ekonomisinin arkasındaki itici güç haline gelir. Bu nedenle, hükümeti ve piyasayı iki kutuplu varlıklar olarak birbirine tamamen zıt bir konuma yerleştirmek temelde yanlıştır. Liberalizm hükümeti mutlak bir kötülük olarak görürken, Sovyet tarzı sosyalizm piyasa ekonomisini doğrudan kapitalizmle eşitliyor; her ikisi de biçimsel hatalar yapıyor.

Sosyalist bir piyasa ekonomisi, piyasa ekonomisinin hareketinin sosyalist değerler tarafından yönlendirildiği bir ekonomidir. Bir yandan, bu ekonomik sistem ulusal stratejik düzenlemeleri kullanır; üretimi, mübadeleyi organize etmede, tüketimi ve dağıtımı yönlendirmede piyasa ekonomisinin temel rolünü tam olarak kullanır ve ileri üretici güçlerin geliştirilmesinde sermayenin öncü rolünü tam olarak kullanır. Öte yandan, özel sermayeyi dizginlemek ve dengelemek, piyasa ekonomisinin toplumsal bölünmeye yönelik içkin eğilimini aşmak ve sermayenin ekonomik ve toplumsal yaşam üzerindeki kontrolünden kaçınmak için güçlü devlet sermayesinden ve sosyalist üstyapıdan yararlanır.

Sosyalist piyasa ekonomisi, hükümetin işlevini optimize ederken piyasa ekonomisinin belirleyici rolünden yararlanan bir sistemdir. Modern piyasa ekonomisi ile sosyalist üretim tarzının birleşimini temsil eder.

Sosyalist Piyasa Ekonomisinin Sosyalist Karakterinin Korunması

Kapitalizm, sermayenin işleyiş mantığına göre kendi üretim tarzıyla uyumlu bir üstyapı ve ideoloji inşa eder. Sosyalist piyasa ekonomisi koşulları altında bu mantık değişmez. Piyasa ekonomisinin kendiliğinden hareketi ve içindeki sermaye kuruluşlarının kâr arayışı, sosyalizmin üstyapısını ve ideolojisini sürekli olarak aşındıracak ve sosyalist piyasa ekonomisinin dengesizleşmesine ve hatta parçalanmasına yol açarak toplumu kapitalizme doğru sürükleyebilecektir. Küresel kapitalizm çağında, egemen uluslar içindeki sosyalist piyasa ekonomilerinin karşılaştığı zorluklar, sermaye ulusal sınırlara nüfuz ettikçe daha da belirgin hale gelmektedir. O halde Çin, sosyalist piyasa ekonomisinin sosyalist karakterini ve yönünü nasıl koruyabilmiştir?

İlk olarak, kilit nokta ÇKP’nin liderliğini korumak ve partinin sosyalist niteliğinin değişmeden kalmasını sağlamaktır. Sosyalist piyasa ekonomisinde ÇKP, ileri üretici güçlerin geliştirilmesinde ve toplumsal zenginliğin sürekli büyümesinin teşvik edilmesinde sermayenin rolünden tam anlamıyla yararlanırken, partiye sermaye tarafından sızılmamasını ve manipüle edilmemesini sağlamıştır. Parti sermayeyi aktif bir şekilde kontrol etmiş ve halkın çoğunluğuna hizmet etmesini sağlamıştır. Genel Sekreter Xi Jinping, partinin liderliği ile sosyalizm arasındaki temel ilişkiyi vurgulayarak şunları söylemiştir: ‘Çin Komünist Partisi’nin liderliği, Çin’e özgü sosyalizmin belirleyici özelliği ve Çin’e özgü sosyalizm sisteminin en büyük gücüdür.’[5]

İkinci olarak, sosyalist piyasa ekonomisinin istikrarlı bir şekilde işlemesi, Çin’in son yetmiş yıllık kalkınma sürecinde devlete ait işletmeler, devlete ait finans kurumları ve devlete ait topraklar da dahil olmak üzere büyük miktarda devlete ait varlık biriktirmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu devasa stratejik varlıkların devlet tarafından kontrolü, ÇKP’nin yönetiminin temelini oluşturmakta ve partinin sermaye güçlerinden bağımsızlığını sağlayarak ülkenin ve halkın temel çıkarlarına göre yönetilmesine olanak tanımaktadır.

Sosyalist piyasa ekonomisi koşullarında, devlete ait işletmeler ve devlete ait sermaye de piyasa ekonomisinin yasalarına göre faaliyet göstermeli ve rekabet etmelidir. Piyasanın ve sermayenin mantığı, yalnızca özel işletmelerin değil, aynı zamanda devlete ait işletmelerin de günlük davranışlarına derinlemesine nüfuz etmektedir. Bu nedenle, yöneticilerin devlet mülkiyetindeki varlıkları özel varlıklara dönüştürmesini veya burjuva çıkarlarına bağlı iç kontrol kurmasını önlemek için, bu devasa devlet varlıklarının yöneticilerinin burjuvazinin ajanları haline gelmemesini sağlamak özellikle önemlidir. Sosyalist piyasa ekonomisinin sosyalist karakterini sürdürmek için ÇKP, hem operasyonel verimliliği hem de bu varlıklarda devlet mülkiyetinin devamını sağlamalıdır.

Üçüncü olarak, sosyalizmin üstyapısı ve ideolojisi parti tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilmelidir. Eğitim, yayıncılık ve medya gibi sektörlerde ekonomik fayda arayışı sosyal faydaya tabi olmalıdır. Piyasa ekonomisinin mantığı bu sektörlere hâkim olmamalı ve partinin liderliği bu sektörlerin günlük işleyişine entegre edilmelidir. Eğer ideolojik ve kültürel liderliği sosyalizm sağlayamazsa, bunu kaçınılmaz olarak kapitalizm sağlayacaktır.

Dördüncü olarak, piyasa ekonomisi koşulları altında, ÇKP sivil toplumun ve sivil toplum kuruluşlarının gelişimine öncülük etmiştir. Bu sosyal güçlerin büyümesi piyasa ekonomisinde kaçınılmaz bir olgudur. Piyasa ekonomisinin farklılaştırıcı etkisi nedeniyle, servet eşitsizliği, çevresel bozulma, toplumun demoralizasyonu ve özel sermayenin yarattığı diğer sorunlar gibi konuları ele almak için farklı çıkar gruplarından talepler ortaya çıkmaktadır. Çin’in güçlü tarihsel ‘bürokratik feodalizm’ geleneği nedeniyle, bu sosyal güçlerin geliştirilmesi ve inşası, devlet dairelerindeki aşırı bürokrasi ve şekilciliğin üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle parti, sosyalist piyasa ekonomisinin istikrarlı ve uzun vadeli gelişimini desteklemek için bu toplumsal güçlerin gelişimine öncülük etmiş ve onları örgütlenmeye teşvik etmiştir.

Sosyalizmin Üçüncü Dalgasını Teşvik Etmek

Çağdaş kapitalist dünya sisteminin muazzam krizlerle karşı karşıya olduğu bir dönemde, yeni bir küresel sosyalizm dalgası fırsatı bir kez daha ortaya çıktı. Çin’e özgü sosyalizmin bu dalgayı başlatmada anahtar faktör olması muhtemeldir. Çin yükselmeye devam ettikçe ve önde gelen bir küresel güç haline geldikçe, Çin’in kalkınma yolu, uygulanabilir bir alternatif üretim tarzı ve yaşam tarzı olarak daha fazla dikkat çekecek ve yeni bir küresel sosyalist sistemin ve giderek daha fazla kabul gören değer sisteminin oluşumunu teşvik edecektir.

Aynı zamanda, bu tarihi geçiş döneminde Çin’e özgü sosyalizm de özellikle ciddi zorluklarla ve tehlikelerle karşı karşıya kalacaktır. 2008 mali krizinden ve özellikle de Kovid-19 salgınından bu yana, Çin sosyalizminin güçlü yönleri uluslararası sahnede giderek daha belirgin hale geldi. Çin, bu krizlerin çoğunu fırsata dönüştürerek ülkeyi daha yüksek bir kalkınma düzeyine taşıdı ve yönetişim sistemini ve kapasitesini geliştirdi. Bu açılardan Çin ile Batılı ülkeler arasındaki keskin zıtlık, Batı kapitalizminin anlatısını temelden sarstı; bu, salt askeri güç ve ekonomik büyüme oranlarından daha büyük etkiye sahip bir şey.

Buna karşılık, uluslararası kapitalizmin çeşitli güçleri Çin’e karşı harekete geçiyor. Liberal, milliyetçi ve popülist siyasi güçlerin saldırıları ve karalamaları sonsuz. Bazı uluslararası sol güçler Çin’i demokrasi, insan hakları ve çevre koruma konularında sert bir şekilde eleştiriyor, hatta Çin’in gerçekten sosyalist olup olmadığını sorguluyor. ABD’de Biden yönetiminin iktidara gelmesinden bu yana küresel ölçekte ittifak politikaları yükselişe geçti. ABD liderliğindeki burjuva ‘kutsal ittifakı’ Çin’i kontrol altına alma bahanesi altında hızla birleşiyor.

Ortaya çıkan üçüncü sosyalizm dalgası şüphesiz karanlık bir geceyle karşı karşıya kalacak ve kapitalist dünya sistemi içerisinde daha da yoğun çalkantılar ve kaoslar yaşayacaktır. Buna karşılık Çinli sosyalistlerin hazırlıklı olması gerekiyor.

Kaynakça

Braudel, Fernand. Afterthoughts on Material Civilisation and Capitalism. Patricia N. Ranum’un çevirisi. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1977.

Deng Xiaoping. ‘Wuchang, Shenzhen, Zhuhai ve Şangay’da Yapılan Konuşmalardan Alıntılar’, 18 Ocak – 21 Şubat 1992. Deng Xiaoping’in Seçme Eserler’inde, cilt. 5, 1982-1992, 358-370. Pekin: Yabancı Diller Basımı, 1994. https://en.theorychina.org.cn/llzgyw/WorksofLeaders_984/deng-xiaoping-/.

Deng Xiaoping. ‘Sosyalizm ile Piyasa Ekonomisi Arasında Temel Bir Çelişki Yok’, 23 Ekim 1985. Deng Xiaoping’in Seçme Eserler’inde, cilt. 5, 1982-1992, 151-153. Pekin: Yabancı Diller Basımı, 1994. https://en.theorychina.org.cn/llzgyw/WorksofLeaders_984/deng-xiaoping-/.

‘Tam Metin: ÇKP Merkez Komitesinin Partinin Geçtiğimiz Yüzyıldaki Büyük Başarıları ve Tarihsel Deneyimine İlişkin Kararı’. Xinhua Haber Ajansı, 16 Kasım 2021. http://www.news.cn/english/2021-11/16/c_1310314611.htm.

Kaynak: https://thetricontinental.org/wenhua-zongheng-2023-4-third-wave-of-socialism/


[1] Deng Xiaoping, ‘Sosyalizm ile Piyasa Ekonomisi Arasında Temel Bir Çelişki Yok’, 23 Ekim 1985, Deng Xiaoping, Seçme Eserler, cilt. 5, 1982–1992 (Beijing: Yabancı Diller Basımı, 1994), 150, https://en.theorychina.org.cn/llzgyw/WorksofLeaders_984/deng-xiaoping-/.

[2] Deng Xiaoping, ‘Wuchang, Shenzhen, Zhuhai ve Şangay’da Yapılan Konuşmalardan Alıntılar’, 18 Ocak – 21 Şubat 1992, Deng Xiaoping, Seçme Eserler, cilt. 5, 1982-1992 (Beijing: Yabancı Diller Basımı, 1994), 361, https://en.theorychina.org.cn/llzgyw/WorksofLeaders_984/deng-xiaoping-/.

[3] Fernand Braudel, Afterthoughts on Material Civilisation and Capitalism, çev. Patricia N. Ranum (Baltimore: Johns Hopkins University Press, 1977), 41.

[4] Braudel, Afterthoughts on Material Civilisation and Capitalism, 112-113.

[5] Bkz. ‘Tam Metin: ÇKP Merkez Komitesinin Partinin Geçtiğimiz Yüzyıldaki Büyük Başarıları ve Tarihsel Deneyimine İlişkin Kararı’, Xinhua Haber Ajansı, 16 Kasım 2021, http://www.news.cn/english/2021-11/16/c_1310314611.htm.

Yazarın Diğer Yazıları

Aynı kategoriden yazılar