Tvit’ler

Tvit’ler

(Seçmeler)

Dergimizin tüm sayılarını https://www.babil.com/yayinevi/teori-ve-politika-dergisi-yayinlari adresinden temin edebilirsiniz.

 

 

6 Ağu 2020: “83 milyon yurttaş” sözü, açık aldanışın, düşmanla dostu ayırmayışın ta kendisidir. Politika icabı sarf edilen bu türden boş sözlere dostun da düşmanın da karnı tok olmalıdır.

6 Ağu 2020: Ünlü kişi elbette Demirtaş ve suça ortak olmaması için tavsiyede bulunduğu kişi, suçun tam-öznesidir. Ezilenlerin baş düşmanına akıl öğretmeye kalkmak akılsızlığın ta kendisidir.

6 Ağu 2020: Söz konusu ünlünün dediği her şeyi planlayan ve yürüten ekip ve başı, bizatihi devletin başındadır. Gizli yapılanma olduğunu söylemek, devletin başındakini ayırmaya ilişkin bir niyet beyanıdır.

6 Ağu 2020: Ünlülerden biri, bir kez daha “derin devlet” diyen liberal teorinin seslendiricisi olma şerefine nail olmaya heveslenmiş. Devlette gizli bir yapılanma yok!

26 Tem 2020: “Lenin’in dediği gibi, yirminci yüzyıl muzaffer devrimlerin yüzyılı olacaktı. Bu ifade, 1917’den sonra ders çıkaracağımız ‘ilginç devrimler’in artık çökenlerden biri olmayacağı, şeklinde anlaşılmalıdır. Buradaki Leninist kriter açıkça iktidarı ele geçirme meselesidir.”

26 Tem 2020: “Sosyalist devletlerin deneyim ve başarısızlıklarına karşı tedbir alan devrimci Marksist ve komünist siyasetin içerisinde cereyan ettiği koşulların ismidir ‘Mao’. Daha ileriye gitmemiz için bize ilham vermesi gereken, teorik ve pratik çalışmadır.”

26 Tem 2020: “Mao’ya göre – metinleri ortada – iktidarın ele geçirilmesi, toplumun eşitlikçi dönüşümünden, komünist devrimden hala çok uzaktadır. ‘Komünist bir hareket olmadan komünizmin olamayacağı’nı savunurdu daima. “

26 Tem 2020: “Devlet ve parti kaynaşmasına işaret etmek için ‘totalitarizm’ sözcüğünde ısrar edenlere, hem Lenin’in hem de Mao’nun totalitarizmin keskin eleştirmenleri olduğunu söylemek daha doğru olur!”

EK! Eleştirel Kültür: Mathieu Dejean – Alain Badiou: Marksist Düşüncenin Yeni Bir Başlangıcındayız – https://bit.ly/2C9rWi4

24 Tem 2020: Kadın hareketinin güçlü toplumsal meşruiyeti, baş düşmanı savunmaya itiyor ve onu, Pınar Gültekin cinayetinin ardından iki gün gayet anlamlı bir şekilde sustuktan sonra “kadın cinayetleri”nin takipçisi olacağı yolunda açıklama yapmaya zorunlu kılıyor.

24 Tem 2020: Kadın hareketi; düzen içinde çatışan taraflardan, hatta AKP adındaki basit çıkar odağının içinden düzen dışı politik kesimlere kadar olanca geniş çevreleri çapraz bir fay olarak kesiyor ve bu karmaşayı heterojen bir tabloya dönüştürüyor.

24 Tem 2020: Türkiye’de bugün ülke ölçeğinde tek gerçek “toplumsal hareket” kadın hareketidir. Politik dinamiklerin dramatik ölçüde zayıfladığı bu dönemde kadın hareketinin dönüştürücü etkisi belirgin olarak öne çıkıyor.

23 Tem 2020: Büyük devrimci Blanqui, tam 150 yıl öncesinden lanetliyor: “Neredeyse 400 yıldır, bizim şu iğrenç ırkımız, rastladığı ne varsa, insan, hayvan, bitki, maden, hepsini yok etmektedir. Balina soyu, gözü bağlı bir kovalamaca sonunda sönüp gidecektir.”

22 Tem 2020: “Sınıf savaşımının, arzulanmaz ‘kaba’ bir fenomen olarak bir kenara itildiği yerde, sosyalizm için, ‘gerçek insanlık aşkı’ ve ‘adalet’ hakkında boş laf salatasından başka hiçbir temel kalmaz.” (Marx-Engels, 1879)

22 Tem 2020: “İşçilerin kendileri işi bırakıp profesyonel yazın adamları olduklarında her zaman ‘teorik’ zarara yol açarlar; sözüm ona ‘bilgili’ kasta mensup kafası-karışıklara katılmaya, her zaman hazırdırlar.” (Marx, 1877)

22 Tem 2020: “(Politik) uzlaşı, sosyalizme ‘üstün idealistçe’ bir yönelim vermek isteyen; yani sosyalizmin materyalist temelinin yerine tanrıçaları adalet, özgürlük, eşitlik ve kardeşlik olan bir modern söylence koymak isteyen üstün-zekâlı felsefe doktorlarıyla uzlaşıya yol açtı.” (Marx,1877)

19 Tem 2020: Rojava devriminin kazanımlarına karşı en büyük tehdit, ne Şam’daki odak, ne İslamcı çeteler, ne okyanus ötesindeki büyük ve güvenilmez güçlerdir. Devrime en büyük tehdit kuzeydeki tarihsel düşmandır.

19 Tem 2020: Rojava devrimi, Kürdistan Özgürlük Hareketinin büyük yürüyüşünün aşama kaydeden önemli bir uğrağıdır. Hareketin on yılları bulan devrimci mücadelesinin birikimi olmasaydı Rojava’da özgürlük bayrağı dalgalanmazdı. Devrimin özverili ve yiğit önder kadrolarına selam olsun!

19 Tem 2020: Rojava devrimi; dostlarla düşmanların açık ve sürekli bir şekilde apayrı olmadığının, hiçbir gerçek devrim davasının kirlenmeye önsel olarak bağışık bir yolunun olmadığının ezilenlerin binlerce yıllık mücadele tarihinin belki on bininci ama kuşkusuz son olmayan kanıtıdır.

19 Tem 2020: Rojava devrimi; iktidarın fethedilmesinin, iktidarı sürdürmenin, geleceğin toplumu için politik iktidar mücadelesinin ne kadar vazgeçilmez olduğunun küçük ama güçlü kanıtıdır.

19 Tem 2020: Rojava devrimi, devrim yürüyüşünün düz bir yol olmadığının; devrimci mücadelenin kudretinin pratik, politik, askeri, toplumsal, ideolojik bakımlardan hiçbir doktriner kalıba sığmadığının gönderdeki kanıtıdır.

19 Tem 2020: Rojava, ezilen devrimciliğinin iktidar yürüyüşünün bitmediğinin küçük ama tayin edici kanıtıdır. Selam olsun, özgür topraklar için canlarını feda eden ve düşmanı kahreden kadın ve erkek delikanlılara.

19 Tem 2020: Rojava’da devrimci güçlerin iktidarı fethetmesiyle “politik devrim” gerçekleşmiştir. Devrimin toplumsal boyutu, ağır dış ve iç koşullardan dolayı henüz başlangıç aşamasındadır.

19 Tem 2020: Rojava Devrimi sekiz yaşında! 20. yüzyıl boyunca özgürleştirilen toprakların çok büyük kısmı yitirildi. Rojava, ezilen devrimcilerinin 21. yüzyılda kan ve ter ile kurduğu özgür iktidar alanıdır.

16 Tem 2020: Dört yıl önce bugün, liberal teorisyen bozuntularından “askeri vesayet” ve “darbeci askere karşı demokratik süreç” dersi almış nice sosyalist birey, “Hedef, her an ve an baş düşmandır” diyenlere lanet okuyordu. En küçük bir iç hesaplaşma yaşadı mı bu bireyler çoğulluğu?

16 Tem 2020: Dört yıl önce bugün, Marx’ın “devrim kitlelerin eseri olacaktır” sözünü arsız ve aymazca yineleyerek sokaklardaki güruhun ne büyük bir kıymeti haiz olduğunu söyleyenler vardı. Bu kalabalık sevicilerin ders aldıklarına ilişkin en küçük bir işaret görüldü mü kaç yılın ardından?

16 Tem 2020: Dört yıl önce bugün, adında devrim ve komünizm yazan partiler kitleleri seçilmişe yapılan darbeye karşı sokağa çağıran bildiriler yayınlıyordu. Bu kadar yılın ardından küçücük bir özeleştiri olsun yaptı mı bu iddialı örgütler?

16 Tem 2020: Dört yıl önce bugün, programında burjuvazinin “parlamento ahırı”na karşı devrim yapacağı yazılan nice devrimci örgüt, darbecilerin başarısızlığa uğramasının sevincini yaşıyordu baş düşmanla birlikte. Bu örgütlerden küçücük olsun bir özeleştiri duyuldu mu bu yılların ardından?

16 Tem 2020: Dört yıl önce bugün, Türkiye’nin ülke çapındaki tek demokratik partisi Tayyip Erdoğan’la birlikte “darbecilere karşı demokrasinin zaferi” açıklamasının altına imza atıyordu aymaz bir kıvançla. HDP’den, bir özeleştiri olsun duyuldu mu bu yılların ardından?

15 Tem 2020: “Savran’a göre Türkiye tarihinde ilk defa darbelere kafa tutan ve tankların tekerleklerinin önüne bedenlerini yatıran insanlar çıkmıştı. Bu durum kurulu düzen ve sermaye açısından hayırlı değildi; çünkü emekçi sınıfların zihnine düzenin yıkılabileceği fikrini tohum atmıştı.”

15 Tem 2020: “Gerçek Gazetesi darbe girişiminden 11 gün sonra, 26 Temmuz tarihinde politik konjonktürü burjuvazinin iç savaşının kansız evreden kanlı evreye geçişi olarak yorumlamıştı.”

15 Tem 2020: “Kayaoğlu’nun yazısı, Türkiyeli sosyalistlerin “ne darbe ne de AKP” diyerek, soyut darbe karşıtlığı söylemiyle aslında somut olarak AKP’nin saflarına düştüklerinin ağır eleştirisiyle birlikte sona eriyor.”

15 Tem 2020: “Bu yazının en önemli yönlerinden biri darbe girişimine karşı sokağa çıkan AKP’lilerin sosyo-politik analizidir. Yazara göre bu güruh, devletine taparken gösterdiği barbarca enerjiyi ortaya sermek dışında hiçbir özelliği olmayan kara kalabalıktır.”

15 Tem 2020: “Kayaoğlu, AKP’nin her ne kadar ideolojik anlamda Kemalizmi yerinden etse de bu iktidarının resmi Kemalist kurumsallık tarafından kuşatıldığını, kendisine ait bir resmi ideoloji kuramadığını ve asla kuramayacağını belirtiyor.”

15 Tem 2020: “15 Temmuz girişimi de bir düşmanın baş düşmana karşı girişimiydi; bu girişim darbeye yeltenenlere destek vermeyi gerektirmiyordu ancak; darbecilerin yaptıkları kötünün içinde daha kötü bir şey değildi. Darbecilerin girişimi olsa olsa kötünün içindeki daha az kötüydü.”

15 Tem 2020: “Kayaoğlu yazısına devrimcilerin seçilmiş ile atanmış arasında önsel olarak bir tercihte bulunamayacağını ifade ederek başlıyor. Ona göre politikanın temel ayrımı düşmanları ve baş düşmanı ayırabilmektir. “

15 Tem 2020: “Bizim takip edebildiğimiz kadarıyla görünenin ardına bakmaya çalışan ve yaşananların rejime, devlete ve devrimci mücadeleye olan muhtemel etkilerini analiz eden iki ayrı yetkin görüş vardı. Metin Kayaoğlu ve Sungur Savran…”

14 Tem 2020: Komün yazarı Ali Tekin, Devrimci İşçi Partisi ile Teori ve Politika’nın 15 Temmuz darbe girişimi değerlendirmelerini tartışıyor: “15 Temmuz vesilesiyle Türkiye’de kitleler ve politik mücadele” Yazan: Ali Tekin komundergi2.com

14 Tem 2020: Kürsü yazısı: “12 Eylül 1980 ile 15 Temmuz 2016’yı karşılaştırmak” Yazan: Garbis Altınoğlu teorivepolitika.net

10 Tem 2020: Düşmanın kontrolündeki herhangi bir norm, ancak mücadelenin, ezilmenin ve kahretmenin konusu olabilir. #Αγια_Σοφια

10 Tem 2020: Egemenliğin dolaylı bile değil, basit, açık ve çıplak aleti olan hiçbir şey kutsal olamaz ve en ufak bir saygıya konu olamaz. #Αγια_Σοφια

3 Tem 2020: “Toplantı yasağına rağmen yüzlerce avukat Ankara Adliyesi önünde…” #SavunmaYürüyor

2 Tem 2020: Ezilenlerin devrimci kurtuluş davasını güdenler için “ortak insanlık değerleri, ortak ahlaki değerler, ortak din” ancak hegemonya kurma aşamasında devreye girebilir. O gün de henüz ufukta görünmüyor. Gün, ezeni her şeyiyle reddetme günüdür.·

2 Tem 2020: Egemene ahlaki normlara uyduğunu kanıtlamaya çalışan ve bu arada sözüm ona açıkgöz bir akıllılıkla egemenin de bu ahlaka riayet etmesini talep eden ezilen, horlanmayı ve aşağılanmayı hak etmiştir. Baş düşman da bunu başarıyla icra etmektedir.

2 Tem 2020: Ezilenlerin temsilcisi konumunda olanların, ezilenin uygunsuz olabilen kendiliğinden tepkisine egemenle birlikte karşı durmaları, gerçekte egemene yaltaklanmadan başka bir işlev göremez.

2 Tem 2020: Ezenin ahlakından, dininden, demokrasisinden ve düzeninden kendine bir şeyler alacağını sanan ezilen, iyi bir köle olmayı hak etmek için uğraşıyor sadece.

2 Tem 2020: Ezenle ortak bir ahlak, evrensel normlar ve din arayan ezilen, efendisinin kendine daha hoşgörülü olması için dilenen bir köledir. Çünkü egemen, kendi normunu, kendi ahlakını ve kendi dinini her zaman bilinçli olarak dayatır.

2 Tem 2020: O ahlak egemenin ahlakı, o din egemenin dini, o demokrasi egemenin demokrasisi ve o düzen egemenin düzenidir. Kendine bundan kırıntılar uman ezilenler olmuştur tarih boyunca ve umduklarını bulmuşlardır da üstelik.

2 Tem 2020: Ezilenin egemene tepkisi ‒bazen yersiz ve zamansız olabilir‒, ama her zaman meşrudur. Egemenle ortaklaşacağı bir din, ahlak, değerler sistemi arayan ezilende ise ne sonuç alacak pratik bir akıl vardır ne de özgürce benimseyeceği bir ahlak ya da din.

2 Tem 2020: Kürsü yazısı: Osman Kavala’yı ‘Savunmak’ Yazan: Garbis Altınoğlu teorivepolitika.net

30 Haz 2020: Kürsü yazısı: “Politik Miyopluk ve Tutuculuğun Dayanılmaz Hafifliği” Yazan: Eyüp Eser teorivepolitika.net

25 Haz 2020: Kürsü yazısı: “Bir Ayak Bağı Olarak Kıdem Tazminatı” Yazan: Aziz Çimen teorivepolitika.net

20 Haz 2020: “Kaypakkaya’nın takipçileri, devrimci bir çizgide ısrarlıdır ama onun ileri yanlarını kutsallaştırıp tartışılmaz bir ikon durumuna sokarak (yakın dönemde kimi tartışmalar başlasa da) onu 47 yıl öncede dondurmuş ve ona en büyük kötülüğü

20 Haz 2020: “İbrahim, çok kısa yaşamında Türkiye geleneksel sol düşüncesini zorlayan yüksek bir teorik ve entelektüel cüretin sahibidir. Yalnız pratikte değil teorik olarak da geleneksel solcu kalıpları ve tabuları kırar.”

20 Haz 2020: “Kaypakkaya; kıvrak bir zekaya, diyalektik bir mantığa, teorik bir bakışa doğuştan yetenekli gibi görünür. O şüphesiz parlak bir beyindir, ama bunun arkasında derin bir merakla çok yönlü, yoğun araştırma ve eğitim çabası yatmaktadır.”

20 Haz 2020: “Şapka bir insana bu kadar mı yakışabilir? Yoksul köylü şapkasının simge haline gelmesinin altında derin bir anlam yatmaktadır. Küçük burjuvalar, geleneksel solcu aydınlar tarafından bir küçümseme olarak “köylü” yakıştırmasının da altında aynı anlam yatmaktadır.”

19 Haz 2020: “Yirmili yaşlardaki İbrahim, kelimelere sığmayacak parlaklıkta yüksek meziyetlere sahip, kuşağının en ileri kişiliklerindendir. Bu toprakların yetiştirdiği, daha doğrusu yetişmeye zaman bulamadan TC devletinin hunharca, gaddarca bir kinle katlettiği bir değerdir.”

19 Haz 2020: “İbrahim Kaypakkaya komple bir atakla, o günün koşullarında en ileri noktadan teorik, ideolojik, pratik ve örgütsel inşaya soyunur. Ateş altında, ateşten kızgın ve korkutan parlak görüşler ileri sürer.”

19 Haz 2020: “Türkiye’nin sol aydın ve entelektüellerince uzun süre görmezden gelinmiş ve üvey evlat olarak unutturulmak istenmiştir. Kaypakkaya, zaman içinde bu tecrit çemberini bileğinin hakkıyla kırarak devrim panteonumuzdaki en parlak yeri almıştır.”

19 Haz 2020: “Kaypakkaya; ‘71 içinde de aykırı, genel sosyalist birikim içinde heretiktir, bir nevi lanetli kabul edilmiştir. Millicilik ve şovenizmle bulaşık sosyalist ortam Kaypakkaya’nın görüşlerinden ürkmüştür.”

19 Haz 2020: “Bir örgütü miras alıp ‘71 devrimciliğini birbiriyle yarıştırma temelindeki rekabetçi hastalıkları bilerek bir gerçeği teslim etmeliyiz. Kaypakkaya farklı bir yerde durmaktadır, bu bir seçim değil gerçeğin kendisidir.”

19 Haz 2020: “Takipçiler ‘71 niçin ve nasıl kısa zamanda ezildi diye hiç düşünmemiş ve ders çıkarmamıştır. Ders çıkarmaya çalışan ve bu soruları soranlar ise sağa savrularak inkarcılığa düşmüşlerdir.”

19 Haz 2020: “71 devrimcileri, faşist TC devletine silahlı isyana cüret etmiştir ve bu isyan kısa sürede ezilmiştir. Üzerinde çok düşünmeye ihtiyaç duymadan çıplak gözle görülen bu gerçeklik,

19 Haz 2020: “Kürsü yazısı: ‘71 Devrimciliği ve İbrahim Kaypakkaya Yazan: Mehmet Güneş teorivepolitika.net

15 Haz 2020: Güncel yazı: “Devrimin Güncelliği” Fikri Üzerine Yazan: Jülide Yazıcı teorivepolitika.net

12 Haz 2020: Kürsü yazısı: Güney Kore Solu Yazan: Hasan Keser “Hasan Keser’in Güney Kore’deki sol hareket(ler)in tarihine ve Güney Kore’de toplumsal yaşamın dönüşümüne ilişkin incelemesini Kürsü bölümünde okuyabilirsiniz.” teorivepolitika.net

11 Haz 2020: “Geçmiş dört on yılın büyük kısmında ihmal edilen bu teori, kuantum mekaniğinin standart formülasyonunda örtük olarak bulunan gerçekliğin olasılıkçı, öznelci resmine meydan okur.” Kuantum Mekaniğine Bohm Alternatifi – Teori ve Politika

11 Haz 2020: Arşivden: “Kuantum Mekaniğine Bohm Alternatifi” Yazan: David Z. Albert Çeviri: Sina Güneyli teorivepolitika.net·

7 Haz 2020: Sünepe İslamcıların “28 Şubat mezalimi” hikayesi de boş yakınmadan ibarettir. On binlercesi öldürülen, on binlercesi onlarca yıl boyu hapsedilen Kürtlerin kader ortağı, olsa olsa az sayıdaki Türkiye devrimcileridir.

7 Haz 2020: Başkaldıran ezilir ve Kürtler kesintisizce ezildi. Ama İslamcılar ya da dindarların ezilmesine çok da gerek duymadı TC devleti. Başını teslimiyetle eğen ama sessizce mızıldanan niye ezilsin?

7 Haz 2020: Sormak gerek sünepe İslamcıya: Cumhuriyet tarihi boyunca katledilen sayısız Kürt’e karşılık kaç “dindar” katledildi? Dindarı ya da laikiyle Kürtler ayaklanırken “dindarlar” devletin kolları arasında yaşam alanı arıyordu kendine.

7 Haz 2020: “Dindarlarla Kürtler kader ortağı mıydı” Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca? Sünepe İslamcılığın sola dönük kesiminin ezberi oldu bu boş inanış. Kader ortaklığı, Kürtleri ezmek için dindar Türklerle laik Türkler arasındaydı.·

31 May 2020: Gezi Ayaklanması biricik değerdeydi. Bugün bir benzeri patlasa yine çok değerli olacaktır. Ama bugün Gezi nostaljisi boş bir avuntudan ibarettir. Avuntu, gerçeğin katı yüzüyle karşılaşmak istemeyenlerin sığınağıdır. #gezi7yaşında

31 May 2020: Gezi Ayaklanmasını karakterize eden kitle, bugünlerde ABD’de isyan edenlerden daha “uygar”dı. Ayaklanmacılar, gurur ve yer yer kibirle yaslandıkları uygarlık konforuyla Tayyip devletinin karşı-devrimci “barbar” saldırısını elbette göğüsleyemezlerdi. #gezi7yaşında

31 May 2020: Gezi Ayaklanmasıyla özgürlükçü “asi” kentliler, zapturaptçı “barbar” devletliye karşı Türkiye’nin eksenini değiştirme hamlesi yaptılar. Gezi’nin istemi devrim değil özgürlükçü bir burjuva toplumdu, Tayyip devletinin karşılığı karşı-devrimci oldu ve bu saldırı ayaklanmayı söndürdü

31 May 2020: Türkiye’nin ilk ve tek genel ayaklanması, 2013’te bugün başladı. Gezi, yitirilmekte olan bir mevzinin korunma çabası anlamında bir “direniş” değil, yeni bir toplumsallaşma inşa etmek isteyenlerin bir “ayaklanma”sıydı. #gezi7yaşında

28 May 2020: “27 Mayıs darbesini lânetleme yarışı, liberal yazar ve aydınlarımızı kaçınılmaz olarak sadece AKP hükümetinin ve siyasal İslâm’ın değil, aynı zamanda Bayar-Menderes kliğinin ve giderek şovenizmin, emperyalizmin ve en azılı gericiliğin saflarına doğru çekmektedir.”

28 May 2020: “27 Mayıs hareketinin bir ‘örgütsüz halk devrimi’ olduğu tezi bir safsatadan ibarettir. 27 Mayıs hareketinde, demokrat ve liberal burjuva ve küçük-burjuva aydınlarının varlığı ve eylemi anlamında sınırlı bir halk katılımının olduğu doğrudur.”

28 May 2020: İbrahim Kaypakkaya şöyle demişti: “27 Mayıs hareketine önderlik eden ve sonunda iktidarı ele geçiren sınıf, CHP’ye hâkim komprador büyük burjuvazi ve toprak ağaları kliğidir. Orta burjuvazi onun peşinde yedek kuvvet olarak yer almıştır.”

28 May 2020: “27 Mayıs darbesinin yıldönümü; burjuva politikacıları, yazarları ve akademisyenleri tarafından abartılı bir demokrasiye bağlılık gösterisine dönüştürüldü. Bu burjuva aktörler; demokrasiye ne denli bağlı ve askerî darbelere ne kadar karşı olduklarını açıklama yarışına giriştiler.”

28 May 2020: Kürsü yazısı: “50. Yılında 27 Mayıs Tartışmalarına Aykırı Bir Katkı” Yazan: Garbis Altınoğlu teorivepolitika.net

28 May 2020: Kürsü yazısı: “Kurban Olmayı Reddeden Kaypakkaya” Yazan: Büşra Özcan teorivepolitika.net

18 May 2020: “İbrahim Kaypakkaya, Marksizmin Marx’tan Lenin’e, Lenin’den Mao’ya  gelen devrimci diyalektiğin Türkiye’ye özgüleyen ilk politik Marksisttir.”

18 May 2020: “Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’ın eli ve yüreği silahlı idi fakat bu iki büyük devrimci ve temsil ettikleri çizgi fikri anlamda silahlı değildi. İbrahim Kaypakkaya’nın elli yıl sonra vurgulanması gereken ayrımı buyur: Kaypakkaya fikri olarak da silahlı idi.”

18 May 2020: Metin Kayaoğlu: “Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya’nın temsil ettiği devrimci akımları bir yana bütün diğer akımları başka yana koymak gerek. İlk ayrım budur, devrimci olan ve olamayan ayrım. Bu üç devrimci var olan reformist çizgiden kopmuştur.” #ibrahimkaypakkaya

18 May 2020: Teori ve Politika Retweetledi @ozgur__gelecek: CANLI YAYIN | Kaypakkaya’da Değişimin Dinamiği Ve Devrimin Güncelliği  #18Mayıs2020 #

18 May 2020: Türkiye’nin ilk politik Marksisti, önderimiz İbrahim Kaypakkaya, bugün saat 20.00’de Özgür Gelecek canlı yayınında anılacak. Katılımcılar: Artı-Gerçek yazarı Ragıp Zarakolu, TvP Yayın Yönetmeni Metin Kayaoğlu, Partizan temsilcisi Metin Özken

18 May 2020: Arşivden: “Marksizmin Kaypakkaya’da Özgülleşen Devrimci Diyalektiği” Yazan:  Metin Kayaoğlu teorivepolitika.net

18 May 2020: Kaypakkaya Marksist bir ayıraçtır. Onun temel teorik ve politik görüşleri, yaklaşık yarım yüzyıla karşın zamana yenilmedi. Kaypakkaya’nın tutarlı, sağlam ve devrimci yapıtı Marksist olanı olmayandan ayırmayı sürdürüyor.

18 May 2020: İbrahim Kaypakkaya 18 Mayıs 1973’te katledildi. Komünist devrimci önderimizi, Türkiye’nin ilk politik Marksistini saygıyla anıyoruz.

7 May 2020: Ölüm orucu direnişçisi İbrahim Gökçek şehit düşmüş. Şehidi saygıyla selamlıyoruz.

6 May 2020: Bugün onları anmanın gerçek yolu onlar gibi yapmak ve genç kuşakları onların pratik anlayışıyla donatmaktır. 71 devrimciliğinin bayrağı yere düşürülmemelidir. #6Mayis1972 #DenizGezmiş #Hüseyinİnan #YusufAslan

6 May 2020: Şiddet-politikaya asıl olarak pratik, ama bu olmazsa anlayış olarak temel bir yer vermeyenlerin eline bırakılmamalıdır.

6 May 2020: Bugün, 71 devrimciliğine uğramadan 68’den başlayarak şenlikli muhalif politikayı bir yaşam tarzı edinenlerin bayrağı olamaz “üç devrimci fidan”. #6Mayis1972

6 May 2020: “Denizler” adıyla andığımız devrimciler elbette “68 Hareketi”nin de önderiydi, ama onlar 68’in devrimcileşemeyen çemberini şiddet-politikayı bir tarz belleyerek kırdı. Onların güncel ve tarihsel önemi burada aranmalıdır. #6Mayis1972

6 May 2020: Üç yiğit devrimci, 68’li olduklarından değil, 68’den devrimci tarzda koptukları için öldürüldü. Onlar “71 devrimciliği” denilen kategorinin başlatıcısıydı ve devletin ölümüne düşmanlığını bu yüzden çekti. #6Mayis1972

6 May 2020: Türkiye’de politik devrimciliğin başlatıcısı olan ve bu yüzden #6Mayıs1972’de idam edilen üç THKO’luyu, #DenizGezmiş, #Hüseyinİnan, #YusufAslan’ı saygıyla anıyoruz.

4 May 2020: #AhmetŞık; geçen yıllar boyunca izlediğimiz yiğitliğine halel getirmiştir. HDP’nin olumsuzluklarının boyutunu bilmemek mazeret olamaz. Kürdistan Hareketi, “Türkler”e uzattığı eli bir kez daha boş bulmuş olmaktadır böylece.

4 May 2020: Bir politik ahlaksızlıktan söz edilecekse, kendi bileklerinin hakkıyla değil Kürtlerin gücüyle milletvekili olanların, şu ya da bu bahaneyle “asıl”larına dönmesidir. “Sözleşme”yi bozan, gerekçesi ne olursa olsun, sorunlarıyla HDP değil, bu figürlerdir.

4 May 2020: Ey, HDP listelerinden Kürtlerin oylarıyla Meclise gelen “Türk” milletvekilleri; HDP, onun listesinden aday olduğunuz gün ne ise bugün de odur. Ne eksik ne fazla. Bu partinin beğenmediğiniz yanları o zaman da vardı bu zaman da…

4 May 2020: #AhmetŞık HDP’den istifa etmiş. Böylece, Kürdistan Hareketiyle ilişkilenebilecekleri yegâne alandan uzaklaşan “Türk” vekillere biri daha eklenmiş oldu.

2 May 2020: 1 Mayıs eylemi sonucu Fransa’nın başkenti Paris’te gözaltına alınan ve aralarında TvP’den Jülide Yazıcı’nın da olduğu beş Türkiyeli serbest bırakıldı.

1 May 2020: Paris’te yapılan 1 Mayıs eylemine polis saldırdı. Aralarında TvP’den Jülide Yazıcı’nın da olduğu beş Türkiyeli, polise direniş gerekçesiyle darp edilerek gözaltına alındı.

30 Nis 2020: İddiasızlığı politika kılan algı karşısında #1Mayıs’ı hiç kutlamamak evladır.

30 Nis 2020: #1Mayıs’ta “her yerde” olmak, somut bir yerde olma politik iddiasını geri çekmektir. “Balkonlarda olmak” ise şu koşullarda gerilemeyi içe sindirmektir.

27 Nis 2020: Şehit düşmeden hemen önce düşmanın telsizine girerek ettiği sözler, ezilenlerin politik devrimci mücadele çizgisinin bilinçli bir takipçisi olduğunu gösteriyordu. #OrhanYılmazkaya

24 Nis 2020: “Bugün Ermeni soykırımı meselesi, Türkiye’nin ittihatçı-Kemalist geleneğiyle hesaplaşma konusu değildir. Bugün Ermeni soykırımı meselesi, Tayyip Erdoğan devletiyle hesaplaşma konusudur. Hayaletlerle değil gerçek varlıklarla yapılır mücadele.”

24 Nis 2020: “Önemli olan, soykırım teriminin bugün, TC’yi zor duruma düşüren bir politik içeriğe sahip olmasıdır ve devrimci bir bakış bu noktaya odaklanmalıdır.”

24 Nis 2020: “Bu hal, 24 Nisan Ermeni soykırımı meselesinde de kendini göstermektedir. Sol hareket, genel olarak, ezilme durumlarında liberalizmle ilişkisini “vicdan”, “uygarlık” ve “insan” gibi terimler aracılığıyla kurmaktadır.”

24 Nis 2020: “Bugün sol hareketin geniş kesimleri liberal ideolojik hegemonya altındadır. Çoğu momentte, sosyalist sol ile Batılı liberal kamuoyu bir yana, birçok devletin sözcülerinin zihniyetini ayrıştırmak mümkün olmamaktadır.”

24 Nis 2020: Arşivden: “Ermeni Soykırımının Politikleştirilmesi ve Liberal Cazibe” Yazan: Metin Kayaoğlu teorivepolitika.net

24 Nis 2020: Ölüm orucu direnişçisi Mustafa Koçak şehit düşmüş. Şehidi saygıyla selamlıyoruz.

3 Nis 2020: Ölüm orucu direnişçisi Helin Bölek şehit düşmüş. Şehidi saygıyla selamlıyoruz.

30 Mar 2020: #MahirÇayan ve Kızıldere şehitlerini saygıyla anıyoruz. Gerçekle yüzleşmek zorundayız; 71 devrimciliğinin onlarca yıl izlenen zinciri, bugün çok zayıflamıştır.

23 Mar 2020: Düşman, politikasını ne balkonlarda yapıyor, ne de sanal alemde. Sanal aleme ve balkonlara itilenlerin yaptığı muhalefet değildir ve olamaz. Politika düşmanın olduğu yerde ve onunla fiziksel karşılaşmayla yapılır.

23 Mar 2020: Su uyur düşman uyumaz. Devlet, politik faaliyetlerini hiçbir ara vermeden “dağ”da ve “ova”da sürdürüyor. Bir yandan gerillaya operasyon yapıyor, öte yandan kayyım atama işlemine yenilerini ekliyor.

21 Mar 2020: Köz ve Komün dergilerinin, korona konjonktüründe “devrimci ayıraç” oluşturan iki özgül örnek oluşturduğu teslim edilmelidir. Ancak bu arkadaşların çubuğu “sol”a büktüğü ve koronanın politikaya öngelen bir hastalık olduğunu gözardı ettiği kanısındayız.

21 Mar 2020: Akıntıya karşı devrimci ayıraç 2: “Korona Yayılırken Devrimci ve Reformist Siyaset” https://www.kozgazetesi.org

21 Mar 2020: Akıntıya karşı devrimci ayıraç 1: “Küçük burjuvazinin corona virüsle imtihanı” – Vefa Pınar http://komundergi2.com

21 Mar 2020: Korona salgını konjonktüründe, sol hareketin ezici çoğunluğu egemenlerin akıntısına kapılmış halde. Ama sayıları çok az da olsa, akıntıya karşı durmayı başaran Marksist kesimler de var. Buna “akıntıya karşı devrimci ayıraç” diyebiliriz.

19 Mar 2020: Devleti, toplumu, sağcıyı, solcuyu ortaklaştıran birlik ve beraberlik kampanyalarına katılmak ya da örgütlenmelerine katkı sunmak devrimcilerin işi değildir.

19 Mar 2020: Bugün Türkiye’de politik ayrımlardan arındırılmış her birlik ve beraberlik kampanyası, hâlihazırda krizi yöneten otorite olarak öne çıkan Tayyip devletine yaramaktadır. Sağlık personeli yerine sağlık emekçisi demek meseleyi politikleştirmeye yetmemektedir.

19 Mar 2020: Korona salgını politik değil ama bu akşamki alkış politiktir. Alkış görünüşte sağlıkçılara, gerçekte Tayyip’edir. Tayyip, sosyalisti, solu ve sağı ile ‘toplumu’nu oluşturmaktadır böylece.

13 Mar 2020: TvP yazarı Nazım Taban, Agos gazetesine Garbis Altınoğlu’nu anlattı: “Garbis’le ortak bir mücadele içinde olmak benim için çok önemli ve değerliydi. Onun öğrencisi gibiydim. Ömrüm boyunca da öğrencisi olarak kalacağım.”

10 Mar 2020: Kürsü yazısı: “Bir Faşizm Güzellemesi” Yazan: Hasan Keser teorivepolitika.net

9 Mar 2020: “Gezi’de işareti alınca görev belleyip eylemci kovalayan, 10 Ekim katliamı anmasını futbol statlarında yuhalayanlar da evlatlarımızdan mı?”·

9 Mar 2020: “Marksizmi referans aldığını ilan eden politik öznelerin, düzeni yıkarak devrim yapacaklarını söyledikleri ‘ülke’yle, ‘devlet’le, ‘ordu’yla ve ‘toplum’la ilişkileri nasıl olmalıdır?”

9 Mar 2020: Kürsü yazısı: “Ayrışmamış halka kimliksiz politika” Yazan: Murat Gönen teorivepolitika.net

8 Mar 2020: Tayyip Türkiye’si kadınlar için bir “fırsat” gibi. Kadınlar kadınca talepleriyle iktidarın karşısına dikildikçe özgüven, cesaret ve saygınlık kazanıyor. Taksim yasağını tanımayan kadınlara selam olsun! #8M2020 #8MartDunyaEmekciKadinlarGunu·

8 Mar 2020: Patriyarkayı besleyen, koruyan ve yeniden üreten devlettir. 8 Mart’ı, ataerkil devlete karşı mücadelenin uğrağına dönüştüren kadınların günü kutlu olsun #8M2020 #Taksim

#8MartDunyaEmekciKadinlarGunu

6 Mar 2020: Tayyip Erdoğan’ın Moskova gezisi, Suriye ordusunun ilerlemesini tanıdığı, Suriye devletini meşru kabul ettiği bir anlaşmayla sonuçlandı. Tayyip, “rejim askerlerinin TSK gözlem noktaları gerisine çekilmesi” koşulunu unutarak döndü Ankara’ya.

5 Mar 2020: “Kürt halkı bir yana bırakılacak olursa Türkiye işçi sınıfı ve halklarının, tarihlerinin belki de en aşağılık ve en utanç verici dönemini yaşamakta oldukları bugün böyle bir saptama yapmak pek çok okura ve devrimciye hatalı ya da saçma gelebilir.”

5 Mar 2020: Kürsü yazısı: “Avrupa Türkiyeleşirken…” Yazan: Garbis Altınoğlu

5 Mar 2020: Bugün Marksist devrimciliğin sorunu, Stalin gibi eylemci komünistler yetiştirmeyi becerememek, Stalin gibi çelik balyozlar çıkarmayı bilememektir.

5 Mar 2020: Bugün, muhalefet olmakla yetinmeyi meziyet sanan, iktidar olmayı affedilmez suç sayan kendinden hoşnut “özgürlükçü solcular”la “emperyalist düşmanlar”ın Stalin eleştirisi birbirine karışmıştır.

5 Mar 2020: Stalin, dev bir kuruculuğu üstlenme sorumluluğu almış büyük bir komünisttir. Bu bakımdan Marx’tan ve kuruculuğun sorunlarıyla karşılaşan Lenin’den tarihsel olarak çok ileridedir.

5 Mar 2020: Stalin’in hataları ve hatta suçları varmış! Marx ve Lenin dahil hiçbir Marksist hatadan azade değildir ve Stalin’in en büyük hatası, ölümünden sonra komünist davayı kudretle sürdürecek devrimciler yetiştirememesidir.

5 Mar 2020: Stalin, Marksizmi bir teori ve politika olarak savunmanın ilk büyük cephesidir. Bu cephede açılacak her bir gedikten, düşmanlar kuşkusuz Lenin ve Marx’a kadar ulaştıracaktır kahredici saldırılarını.

5 Mar 2020: Stalin, gözü pek ve yetenekli bir delikanlı olarak başladığı komünist mücadeleyi, devasa bir devletin başındayken de bir devrimci militan gibi yaşayarak ölünceye kadar sürdürdü.

5 Mar 2020: Büyük Marksist-Leninist Josef Stalin, 1953’te bugün öldü. Marksizmi bir muhalefet hareketi olmaktan dünya kuruculuğuna yükselten eylemin önde gelen önderi Stalin’i saygıyla anıyoruz.

29 Şub 2020: Baş düşmanla hiçbir ortak yanımız olamaz. “Barış”, “can”, “acı” sözcükleri bugün düşmanlığı savsaklamanın, hatta baş düşmanla iletişim aramanın simgeleridir. Tek acımız, baş düşmanı darbeleyecek devrimci kudretin yokluğudur.

25 Şub 2020: Marksist literatürün Türkçe kültür havzasına katılmasında büyük katkıları olan, Sol Yayınlarının kurucusu Muzaffer Erdost’a saygıyla. Erdost”un katkısı, her ilk gibi birtakım sorunlar taşısa da çok değerliydi.

16 Şub 2020: Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek’in, HDP kongresi vesilesiyle ayrımları görebilen, gerçekçi ve sağlam görüşleri var.

Sinan Çiftyürek: “Türkiyeleşme, Kürt meselesini batı kentlerine taşıdı.” artigercek.com

14 Şub 2020: Solda bazıları bir kez daha Tayyip Erdoğan’ı darbe tehlikesine karşı birlikte demokratik davranmaya çağırıyor. 15 Temmuz 2016’dan sonraki ders yetmemiş, yine Tayyip’le ortak demokrasi bildirileri yazmak istiyorlar.

8 Şub 2020: “Ama bu meseleyi çözmek için devletlinin kapısını aşındıranlar arasında kaybolmak da devrimci açıdan aynı ölçüde suçtur.”

8 Şub 2020: Arşivden: “Başörtüsü Sorunu Patronaja Hayır, Özgürlük Mücadelesine Evet!” teorivepolitika.net

“Mücadele eden başörtülülerle birlikte olmamak devrimci için, ağır bir kusurdur. Mücadele etmeye uygun ya da hazır olanlara gitmeyen devrimci, tarihsel açıdan suçludur.”

1 Şub 2020: Isaiah Berlin’in TvP’nin son sayısında yer alan yazısından: Marx’a göre, “Savaştaki insanın tek işi düşmanı yenmektir; bunun dışındaki bütün sorunlar, gerçekleşmemiş hipotezlere dayanmalarından dolayı sadece akademiktir ve konu dışıdır”.

31 Oca 2020: Devletin, Kürdistana yönelik saldırılarının devamı olan Afrin operasyonunu protesto ettikleri için yargılanan Boğaziçili öğrencilerin davası sonuçlandı. 3 kişinin beraat ettiği davada 27 kişi 10’ar ay ceza aldı.

31 Oca 2020: Kürsü yazısı: “İran Konusunda Karışık Kafalar” Yazan: Garbis Altınoğlu teorivepolitika.com

26 Oca 2020: “Hikmet Kıvılcımlı der ki ‘yanlış okşanmaz, kazınır’. Üçüncü dönemin hedefi de sentezlenmek değil yoldaşlaşmak, bütünsel özgülleşme olmalıdır. Biz buna ‘Hanif Marksizm’ diyoruz.”

26 Oca 2020: “Birbirimizi okşamak, hoşlanmadığımız yönlerimizi görmezden gelmek istemiyoruz. İkinci dönemde bu gerçekleşmeli.”

26 Oca 2020: İslamın Marksizm ile, Marksizmin de İslam ile karşılaştığı dönemi birinci dönem olarak ayıran Metin Kayaoğlu: “Biz yüzleşmek, karşılaşmak, çetin bir şekilde mücadele etmek istiyoruz.”

26 Oca 2020: Genel yayın yönetmenimiz Metin Kayaoğlu bu yıl ikincisi düzenlenen @islamvesol Çalıştayında saat 11.00’de gerçekleşecek 4. oturuma konuşmacı olarak katılacaktır. Etkinliği sosyal medya hesaplarından canlı izleyebilirsiniz.

22 Oca 2020: “İşçiler, diğer toplumsal kesimlere göre ideolojik olarak ve politik ilişkiler açısından daha gerici, daha muhafazakâr…”

22 Oca 2020: “Özellikle yakın dönem açısından söylüyorum; sendikalar tümüyle işlevsiz hale gelen, devletin ve sermayenin işgal ettiği aygıtlar haline geldi.”·

22 Oca 2020: “Sol hareketin işçi sınıfıyla ilişkisinin bir ‘temenni ilişkisi’ olmaktan öteye gidemediğini görüyoruz. Yazıların yazıldığı, güzellemelerin yapıldığı bir durum söz konusu…”

22 Oca 2020: “Emek cephesinde mücadelenin toplumsal meşruiyeti doğrudan siyasal alana göre daha fazladır ve marjinalize edilmesi ya da şiddetle bastırılması diğer alanlara göre daha zordur.” İrfan Kaygısız’ın değerlendirmeleri…elyazmalari.com

21 Oca 2020: #Leninizm, geçen yüzyılın devrimler tarihinin deneyimi olarak kalamaz. Leninizm, devrimci ezilenlerin geçmiş ve gelecekteki bayrağıdır.

21 Oca 2020: #Lenin, Marksizmi bir Avrupalı düşüncesi olmaktan çıkardı ve onu dünyanın bütün ezilenlerinin devrimci öncülerinin teorisi ve politikası yapan yolu açtı.

21 Oca 2020: #Lenin; adanmışlığı, yalınlığı, içtenliği, gerçekçiliği ve cesaretiyle yoldaşıydı Bolşevik militanların… Önder yoldaşımızdır biz ardıllarının.

21 Oca 2020: Lenin, Marksizmi tarihin bilimi, felsefesi ya da devrimci politikası olarak ayrıştırmaya karşı bilim-felsefe-politikanın bütünsel Marksizmini gösterdi teorik ve politik eserinde.

21 Oca 2020: Devrimi bir sözden başarılı bir eyleme dönüştürenlerin insanlık tarihindeki en büyük önderi, teori ve politika öğretmenimiz #Lenin’i ölüm gününde saygıyla anıyoruz.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Aynı kategoriden yazılar